Scoutäventyr

Sommarläger, förläggningar och seglatser... En hel del scoutäventyr sker på våren, sommaren eller hösten men så klart går det alldeles utmärkt att ge sig ut på lite scoutäventyr också under vintern. Patrullscouterna slog ihop sina kloka huvuden och delar nu med sig av sina bästa tips för vintervandringen. 

IMG 20190127 WA0008

Vad skall jag packa med mig?

Man behöver ha en ordentlig sovsäck och ordentliga kläder. Dessutom behövs ett tält eller material för att bygga ett vindskydd. Beroende på hur länge du tänkt vara i skogen kommer du att behöva mat av något slag. Bra mat att ha med sig är till exempel pasta, ägg, linser, köttbullar, morötter. Också godis och coca cola är kiva att ha med!

Hur skall jag förbereda mig? 

Kolla rutten och se vad den har att erbjuda. Kom också ihåg att meddela någon om vart du är på väg och när du tänkt komma tillbaka. 

Vad skall jag göra då jag kommer fram ? 

Det är viktigt att hålla sig varm. Ifall du gör upp en eld ska du noga se till att släcka den också sen då du vänder hemåt. Och kom också ihåg att inte skräpa ner i naturen. 

Ha det så kul på vintervandringen!

IMG 20190127 WA0007

Få har väl missat att vi på den senaste tiden fått en massa ganska tråkiga, nej alltså rent fruktansvärda nyheter om vad som händer med vår planet. Och att det inte är snart vi måste göra någonting. Vi måste göra mycket och nu. Det är inte heller en slump att vintern det här året var extremt kall, sommaren extremt varm och att vi dessutom hade den varmaste oktober någonsin i Finland. Klimatförändringen är ju ett faktum. Och nu räcker det liksom inte helt med att en gång i månaden komma ihåg att ta med en tygpåse till butiken i stället för att köpa engång plastpåsar. I det här inlägget kan du läsa om några tips för att göra din vardag med miljövänlig steg för steg. För visst vill du, precis som de flesta scouter vara med och hjälpa planeten och miljön. Vi njuter ju av att vistas här.

För det första plastbanta rejält. Med lite en liten extra tanke bakom vad du gör och konsumerar kan du få bort så mycket plast ur ditt hem och även undvika att använda engångsplast nästan helt. Börja någonstans, till exempel i butiken, bojkotta plastpåsar helt. Med tygpåsar och nätpåsar undviker du enkelt både de små frukt och grönsakspåsarna samt de stora påsarna du bär hem allting i. Det kostar inte mycket och du har dessutom snabbt sparat in de pengarna du brukade lägga på att köpa plastpåsar. Listan på fördelar kan göras lång men för att få med så många tips som möjligt i inlägget håller vi oss till miljöaspekten.  
En tygpåse och nätpåsar av bomull för frukter


Dags att plastbanta hemma. Börja i ett rum, till exempel badrummet där det finns enorma mängder för mycket engångsplast. Gå igenom och skriv upp en lista på alla plastprodukter du har här. Till en början kan du bara skriva upp det som har plastförpackning och inte de som har plast i själva produkten. Och varning, listan kommer att bli betydligt längre än du tror. Sedan sätter du dig ner med din lista och en dator eller telefon och börjar söka runt. Vilka produkter går att hitta utan plastförpackning, som lätta exempel finns här schampotvål i ställt för vanligt schampo, fast tvål i stället för flytande för kropp, händer, ansikte och så vidare. Om du inte hittar produkterna utan plastförpackning kan du söka på gör det själv + produkten eller DIY (do it yourself) + produkten. På det här sättet kommer du att upptäcka att de flesta produkterna är otroligt lätta att göra själv, och dessutom är de hemgjorda oftast betydligt bättre än de köpta. Visste du till exempel att det är hur lätt som helst att göra världens bästa hudkräm själv? Att med bara vanligt grönt te och lite vinäger har du ett fungerande ansiktsvatten? Eller att väldigt många produkter både i badrummet och köket kan bytas ut mot kokosolja? Genom att göra sina egna produkter sparar du både pengar och på miljön.

 DIY sminkborttagningspads av en gammal T-skjorta


Du behöver inte ta allt på en gång, ta en produkt i taget. Ett bra tips är att då du märker att en av dina produkter tar slut så gör du researchen för den produkten då och sedan i stället för att köpa en ny likadan produkt köper du ett plastfritt alternativ eller gör din egen. Du kan även kolla runt om det går att ta med sig mindre plast än normalt till scoutlägret. För risken finns ju alltid att du lämnar efter dig en liten plastbit och sprider mikroplaster i naturen som aldrig försvinner. Även om godiset håller sig bättre och godare i en plastpåse är det kanske värt att tänka om det faktiskt är helt omöjligt att använda en papperspåse trots allt. Ska du köpa nya matkärl till lägret? En mugg eller tallrik i metall håller lika bra som de i plast och så slipper vi lite plast som bit för bit vittras sönder till små partiklar som sprids i våra kroppar och naturen.


En annan stor grej som är lätt att påverka är maten vi äter. För sanningen är den att det lämnar ett mångdubbelt större klimatavtryck att äta en köttbaserad måltid jämfört med en växtbaserad. Det är fakta vi inte kan blunda för. Men inte heller här behöver alla bli veganer över en natt, eller ens sträva efter det, men det går att välja så mycket mer miljövänligt om man bara tänker lite. Det här ju dessutom som främst handlar om sådant vi köper i butiken. För där är det ganska enkelt att växtprotein skapar ett mindre klimatavtryck än köttbaserat. Men jagar en till exempel själv eller någon i ens närhet, eller om en har en egen gård och slaktar sina egna djur är det självklart att det köttet gör ett mindre klimatavtryck än sojan vi importerar från Sydamerika. Så ett ganska bra mått att tänka kring är att växtbaserat är bättre för miljön i de flesta fall, men att det är bra att även tänka på lokalproducerat. Därför kunde det även vara en tanke att föredra till exempel pulled havre, som vi producerar här i Norden framför till exempel soja. Och väljer en kött som är lokalproducerat är det ofta bättre än sådant vi importerar men inte heller så svartvitt. Men här handlar det även om att göra lite research och ta reda på bakgrundsfakta, det är ganska lätt att räkna ut ett klimatavtryck och jämföra. Internet är din vän även här!

 
Vegetarisk tortilliamiddag


Vill du ändå testa lite mera vegetarisk kost för ett mindre klimatavtryck, något som är både roligt och gör att du kan hitta nya favoriter i matväg är ett tips at testa en måltid åt gången. Och det lättaste att byta ut är antagligen allt halvfabrikat vi äter, som ändå inte smakar just någonting. Förutom det vi kryddar med. Att byta ut fiskpinnar mot en vegetarisk schnitzel du hittar i frysdisken är superenkelt, och minst lika gott som frysta fiskpinnar. De är ofta dessutom producerade i Norden eftersom vi är föregångare i vegetarisk kost, vilket minskar drastiskt på transporten jämfört med då fiskpinnar, som fiskas i Norge, transporteras oftast till Asien för att tillagas, sedan ytterligare till ett ställe för att förpackas och återvänder tre veckor senare tillbaka till Norden för att hamna på tallriken. Andra enkla saker att byta ut är till exempel olika former av köttfärs, där tacos och tortillias troligen är det enklaste. För sanningen är att köttet i dem smakar endast tacokrydda, så om du kryddar pulled havre eller sojakross med samma tacokrydda märks knappt någon skillnad. Och allting handlar egentligen om att krydda rätt, även köttet i en maletköttsås eller till och med köttbullar kan göras väldigt enkelt och gott med vegetariska substitut.

Det handlar om att testa sig fram, prova olika saker, lära sig hur man kryddar på bästa sätt och hitta fram till vad som faller en bäst i smaken. Kan ta lite tid och högst antagligen kommer man att komma över maträtter man absolut inte gillar, och det är också okej men det anser i alla fall inte jag gör att man kan döma allt inom samma kategori.

Det finns otroligt mycket vi kan göra i vardagen, och det mesta kräver endast lite extra tanke och eventuellt en slant eller minut extra. Allt görs som sagt inte på en gång, men bara för det ska vi väl inte börja genast och göra våra liv mer miljövänligt dag för dag? För jag som skriver det här inlägget kan i alla fall säga att den här fantastiska planeten vi bor på, skogarna vi får vandra i, haven vi får segla på och alla andra som också bor på planeten definitivt är värt lite extra tid och pengar av mig för att de ska överleva. Dessutom tror jag att det betalar sig tillbaka mångdubbelt om de bara överlever. Är miljön värd lite av din tid? Fundera då lite extra på hur du kan hjälpa den? Vill ni ha mera tips på hur man är miljövänligare i sin vardag finns det till exempel på Instagram en massa bra konton som lägger upp material och tips just om det här. En lär sig nya knep nästan dagligen, saker som en helt enkelt inte visste men som då en vet det är väldigt lätt att ändra.  

Sjöscoutkåren Porkalas vänbok är tillbaka. Möt vargungeflickorna, alltså Fjärilarna! 

IMG 7438

Patrull: Fjärilarna

Hur kom ni på patrullens namn: Rebecka hittade på det, sen röstade vi. Det var ett lätt val!

Patrullens superkrafter: Vi är supersnabba och starka! Och rädda ibland, det kan vara bra så man är försiktig. Att bli osynlig vore en kiva superkraft, då kan man äta en massa marshmallows utan att det märks! 

Det här vill vi uppleva tillsammans: Segla och åka på läger! Och att få åka jolle igen!

Vår patrull är: Perfekt :)

Då jag nu är inne på mitt fjärde år av universitetsstudier och för tillfället även befinner mig på utbyte i Uppsala i Sverige märker jag ofta att scoutingen är närvarande. Även om jag för tillfället inte scoutar alls på grund av utbytesåret finns det alltid där att en har varit scout i många år. 

 Först är det problemlösningsförmågan som jag upptäcker att jag har nytta av. Efter att ha deltagit i en massa scouttävlingar där en med ganska lite material måste försöka hitta på lösningar till problem för att få så höga poäng som möjligt. Eller att som ledare pussla ihop och under ett förläggningsveckoslut planera och tänka om och få allting att fungera, helst utan att deltagarna märker att allting inte gått som planerat. Så jag har till exempel lyckats fixa min cykellampa med lite papper och tejp, efter att jag samma kväll jag köpte den tappade den i golvet så att den sprack lite. Eller kvällen då jag var trött och hungrig och insåg att det i det gemensamma köket i studentkorridoren inte finns en konservöppnare och jag väldigt mycket skulle behöva tonfisk på min sallad nu. Så här i efterhand kan jag meddela att det ganska lätt går att få upp en konservburk med en matkniv om en först gör ett hack med en vassare kniv. För som scout vill en inte heller förstöra den vassa kniven genom att skära genom aluminiumet runt hela burken.

 Den andra saken är förmågan att lösa samarbetsuppgifter och vara otroligt duktig i diverse lektävlingar. För sanningen är ju att normala människor leker dessa lekar då de är barn och sedan på nytt då de börjar studera. Men scouter leker i alla åldrar och vi tävlar i knäppa och roliga tävlingar. Många av dem påminner en hel om sådant en gör i studievärlden. Och det säger ju sig självt att har en redan övat på dessa lekar och tävlingar i femton år har en ett försprång. Men självklart kan det även bli frustrerande om en tävlar i lag och de andra lagmedlemmarna inte alls har samma tankesätt och tävlingserfarenhet och inte är ens i närheten av ens egen nivå av taggning. Och så är ju många scouter helt otroligt tävlingsinriktade så därför har i alla fall jag i dessa situationer fått inse att nu är det inte som en scouttävling där det är på liv och död och du spiller gärna blod svett och tårar om det betyder att du vinner.

För tillfället under mitt utbyte bor jag i studentkorridor med eget rum och badrum, men delat kök. I korridoren bor det elva andra personer och jag skulle nog säga att det är en fördel även här att vara scout. Jag är ju ganska van med att bo nära inpå andra människor och nu då vi har fått allting att rulla på är det inte speciellt jobbigt att laga mat i samma kök som alla andra. Och då vi fixade ihop ett städschema och bestämde upp reglerna för hur en beter sig i köket och allmänna utrymmet märkte jag att strukturen jag har från att organisera saker i scoutsammanhang gjorde att det gick lätt att bestämma saker och fixa allting. Det kan även vara en del av hur en är som finländare, men jag gillar att vara effektiv och inte vela allt för mycket.

 Så skulle jag vilja säga att efter att ha tränat på att gå utan sömn på lägerveckor och liknande klarar jag bra den lilla sömn en får som studerande. Men sanningen är tyvärr att den träningen inte tycks ha gett så goda resultat hos mig.Mette

Äntligen är scoutverksamheten igång igen! Under hösten kommer kårens alla patruller presentera sig och först ut är vargungekillarna - möt Ananasflugorna! 

IMG 6694

Patrull: Ananasflugorna

Hur kom ni på patrullens namn: Förra året hette vi bananflugorna, så nu tyckte vi att det här skulle vara kul!

Patrullens superkrafter: Vi har många! Elias föreslår tokighet, medan Benjamin säger att en superkraft är att se ut som Elvis. Daniel berättar att patrullens medlemmar är blixtsnabba på att äta godis, medan Joel säger att alla är kreativa. Också att vara glada och positiva hör till killarnas superkrafter. 

Det här vill vi uppleva tillsammans: Resa till månen och djungeln!

Vår patrull med ett ord: KREATIV

Hurra! 

Äntligen är söndagarna som de ska - vi har just haft höstens första möte och feelisen är på topp. Säsongens första möte bestod bland annat av namnlekar, grillning av marschmallows och en massa annat kul. Många blev uppflyttade till nya årsgrupper och så välkomnade vi ett gäng ivriga vargungar - välkomna med i Sjöscoutkåren Porkala. 

Vi fortsätter nästa söndag, men ifall ni vill se mera scouting under veckan så lönar det sig att följa oss på sociala meder. På Facebook hittas vi på Sjöscoutkåren Porkala, på Instagram heter vi ssk_porkala. 

Vi ses! 

 

Under den gångna veckan har scoutveckan firats runt om i landet, vilket betyder att det ordnats lite extra många scoutiga evenemang. Dessutom har det postats massvis med scoutiga bilder på sociala medier, denna gång med hashtagen #förattscouting. I samband med dessa bilder har scouter, såväl yngre som äldre, berättat om de äventyr som scoutingen möjliggjort.

Atlantin yli 932

Och visst har scoutingen en tendens att bjuda på mäktiga äventyr och minnesvärda stunder. Tack vare scoutingen har jag fått segla i hårda vindar, delta i vattenkrig med segelbåtar (OBS! Motorer strängt förbjudna, vattenpistoler mycket okej), bygga upp flera lägerkök och sprungit från kontroll till kontroll i de mest märkliga spårningar och patrullrådighetstävlingar. Scoutingen bjuder helt enkelt på fantastiska upplevelser, men idag vill jag fundera på vad scoutingen kan bidra till i "det vanliga livet". Jag tror nämligen att scoutingen ofta gör att vi scouter vågar prova på nya grejer också utanför vår hobby, vi är ju så vana vid tankesätt som "nåmen vi testar och ser hur det går" och "det här fixar vi tillsammans".

Atlantin yli 954

För ett par veckor sedan kom jag hem från ett riktigt äventyr, jag fick nämligen äntligen uppfylla min största barndomsdröm om att segla över Atlanten. Jag (och världens bästa seglingssällskap: min totalt seglingsgalna pappa!) var med på överfarten på en båt som heter Vahine. 12 personer på litet utrymme och 17 dygn på öppet hav. Och det var fantastiskt; allt jag drömt om och så mycket mer. Under resan fick vi uppleva delfiner som följde efter oss i en vecka, några stormar men även stiltje, fantastiska stjärnhimlar och maträtter som blev allt mer fantasifulla då färskvarorna började ta slut.

Självklart fanns det stunder då vi blev irriterade på varanda och en gång funderade jag nog på att varför sjutton håller jag på med sådana här krångliga hobbyer, virkning hemma i soffan vore ju lättare (Situationen såg ut så här: Första stormnatten, jag klantar mig och drar upp ett sår på knät. Där ligger jag sedan på salongens soffa, medan skepparen kollar på såret och funderar högt: "Borde vi sy ihop det direkt". Jag är inte så taggad på syövningar, så det blir fjärilstejp och jesustejp. Mycket bra!)

Innan seglatsen var det flera bekanta som frågade mig hur jag vågar åka iväg för att segla över Atlanten. Vid de här frågorna kände jag mig som ett frågetecken; det är väl klart jag vågar. Visst var jag supernervös innan, men det var hela tiden klart för mig att detta var något jag absolut ville göra och också skulle fixa. Och här mina vänner, kommer scoutingen med i bilden.

Atlantin yli 1002

För mycket av scoutingens charm ligger ju i att gå utanför sin bekvämlighetszon och prova nya saker. Och det kan vara saker som inte ser stora ut för någon annan, men som för personen själv känns som att bestiga berg (de modigaste personerna på scoutläger? Alltid, alltid vargungarna som kanske tältar och deltar i läger för första gången i sitt liv, ni är fantastiska som fixar det med sådan glädje!). Scoutingen ger oss chansen att uppleva nya grejer och göra saker vi aldrig tidigare gjort, ibland kanske vi misslyckas men då är det bara att försöka igen.

Jag tänker ofta att scoutingen fungerar som språngbräda. När jag är nervös för något kan jag ju alltid tänka tillbaka på scoutäventyr och säga till mig själv "Om jag klarade av det där, då fixar jag detta också!". Och vet ni vad som är ännu bättre? Att äventyren, varken inom scoutingen eller annars, aldrig tar slut! Det är väl därför som så många av oss stannar kvar i scoutingen genom livet, för att få äventyra tillsammans med andra och på köpet få använda scoutingen som språngbräda för andra äventyr. För vad är det vi scouter alltid är? Jo, ALLITD REDO!

#förattscouting

Atlantin yli 989

PS. Ibland ser Altantseglats ut så här och största delen av besättningen lapar sol och dricker apelsinlemonad, ibland är regnstället på och seglen revas så mycket det går. Balans!

Våra spejar- och explorerscouter funderade över vad som behövs i väskan på en längre seglats. Det här kom Daniela, Nea, Tia, Vivi, Nicholas och Joel fram till:

Hatt

Solglasögon

Flytväst

Vattenflaska

Regnkläder

Medicin

Långärmade

Solkräm

Kräm som innehåller aloe vera, för eventuell brännskada

Varma kläder och byteskläder

Rätt slags skor

Seglingshandskar

’’Ta med deodorant så att du inte blir kastad över bord’’ hälsar Joel

Spelkort

Bok

Godis och snacks

Kaffekopp med ett lock

Flera solglasögon

Kom ihåg att packa allt i en mjuk väska!

tvesovla2

Här delar de dessutom med sig av ett litet seglatsminne:

Det är alltid bra att packa extra solglasögon med. För om de går sönder eller du tappar dem kan du ändå se för resten av seglatsen. Jag vet det här på grund av att jag tappade mina solglasögon i havet, och efter det försökte jag dyka efter dem, men för att man ser så bra i Finlands vatten kunde jag inte hitta dem.