Scoutäventyr

Hurra! 

Äntligen är söndagarna som de ska - vi har just haft höstens första möte och feelisen är på topp. Säsongens första möte bestod bland annat av namnlekar, grillning av marschmallows och en massa annat kul. Många blev uppflyttade till nya årsgrupper och så välkomnade vi ett gäng ivriga vargungar - välkomna med i Sjöscoutkåren Porkala. 

Vi fortsätter nästa söndag, men ifall ni vill se mera scouting under veckan så lönar det sig att följa oss på sociala meder. På Facebook hittas vi på Sjöscoutkåren Porkala, på Instagram heter vi ssk_porkala. 

Vi ses! 

 

Under den gångna veckan har scoutveckan firats runt om i landet, vilket betyder att det ordnats lite extra många scoutiga evenemang. Dessutom har det postats massvis med scoutiga bilder på sociala medier, denna gång med hashtagen #förattscouting. I samband med dessa bilder har scouter, såväl yngre som äldre, berättat om de äventyr som scoutingen möjliggjort.

Atlantin yli 932

Och visst har scoutingen en tendens att bjuda på mäktiga äventyr och minnesvärda stunder. Tack vare scoutingen har jag fått segla i hårda vindar, delta i vattenkrig med segelbåtar (OBS! Motorer strängt förbjudna, vattenpistoler mycket okej), bygga upp flera lägerkök och sprungit från kontroll till kontroll i de mest märkliga spårningar och patrullrådighetstävlingar. Scoutingen bjuder helt enkelt på fantastiska upplevelser, men idag vill jag fundera på vad scoutingen kan bidra till i "det vanliga livet". Jag tror nämligen att scoutingen ofta gör att vi scouter vågar prova på nya grejer också utanför vår hobby, vi är ju så vana vid tankesätt som "nåmen vi testar och ser hur det går" och "det här fixar vi tillsammans".

Atlantin yli 954

För ett par veckor sedan kom jag hem från ett riktigt äventyr, jag fick nämligen äntligen uppfylla min största barndomsdröm om att segla över Atlanten. Jag (och världens bästa seglingssällskap: min totalt seglingsgalna pappa!) var med på överfarten på en båt som heter Vahine. 12 personer på litet utrymme och 17 dygn på öppet hav. Och det var fantastiskt; allt jag drömt om och så mycket mer. Under resan fick vi uppleva delfiner som följde efter oss i en vecka, några stormar men även stiltje, fantastiska stjärnhimlar och maträtter som blev allt mer fantasifulla då färskvarorna började ta slut.

Självklart fanns det stunder då vi blev irriterade på varanda och en gång funderade jag nog på att varför sjutton håller jag på med sådana här krångliga hobbyer, virkning hemma i soffan vore ju lättare (Situationen såg ut så här: Första stormnatten, jag klantar mig och drar upp ett sår på knät. Där ligger jag sedan på salongens soffa, medan skepparen kollar på såret och funderar högt: "Borde vi sy ihop det direkt". Jag är inte så taggad på syövningar, så det blir fjärilstejp och jesustejp. Mycket bra!)

Innan seglatsen var det flera bekanta som frågade mig hur jag vågar åka iväg för att segla över Atlanten. Vid de här frågorna kände jag mig som ett frågetecken; det är väl klart jag vågar. Visst var jag supernervös innan, men det var hela tiden klart för mig att detta var något jag absolut ville göra och också skulle fixa. Och här mina vänner, kommer scoutingen med i bilden.

Atlantin yli 1002

För mycket av scoutingens charm ligger ju i att gå utanför sin bekvämlighetszon och prova nya saker. Och det kan vara saker som inte ser stora ut för någon annan, men som för personen själv känns som att bestiga berg (de modigaste personerna på scoutläger? Alltid, alltid vargungarna som kanske tältar och deltar i läger för första gången i sitt liv, ni är fantastiska som fixar det med sådan glädje!). Scoutingen ger oss chansen att uppleva nya grejer och göra saker vi aldrig tidigare gjort, ibland kanske vi misslyckas men då är det bara att försöka igen.

Jag tänker ofta att scoutingen fungerar som språngbräda. När jag är nervös för något kan jag ju alltid tänka tillbaka på scoutäventyr och säga till mig själv "Om jag klarade av det där, då fixar jag detta också!". Och vet ni vad som är ännu bättre? Att äventyren, varken inom scoutingen eller annars, aldrig tar slut! Det är väl därför som så många av oss stannar kvar i scoutingen genom livet, för att få äventyra tillsammans med andra och på köpet få använda scoutingen som språngbräda för andra äventyr. För vad är det vi scouter alltid är? Jo, ALLITD REDO!

#förattscouting

Atlantin yli 989

PS. Ibland ser Altantseglats ut så här och största delen av besättningen lapar sol och dricker apelsinlemonad, ibland är regnstället på och seglen revas så mycket det går. Balans!

Våra spejar- och explorerscouter funderade över vad som behövs i väskan på en längre seglats. Det här kom Daniela, Nea, Tia, Vivi, Nicholas och Joel fram till:

Hatt

Solglasögon

Flytväst

Vattenflaska

Regnkläder

Medicin

Långärmade

Solkräm

Kräm som innehåller aloe vera, för eventuell brännskada

Varma kläder och byteskläder

Rätt slags skor

Seglingshandskar

’’Ta med deodorant så att du inte blir kastad över bord’’ hälsar Joel

Spelkort

Bok

Godis och snacks

Kaffekopp med ett lock

Flera solglasögon

Kom ihåg att packa allt i en mjuk väska!

tvesovla2

Här delar de dessutom med sig av ett litet seglatsminne:

Det är alltid bra att packa extra solglasögon med. För om de går sönder eller du tappar dem kan du ändå se för resten av seglatsen. Jag vet det här på grund av att jag tappade mina solglasögon i havet, och efter det försökte jag dyka efter dem, men för att man ser så bra i Finlands vatten kunde jag inte hitta dem.

Imorgon börjar skolorna och vardagen för de allra flesta scoutfamiljer och då kan det ibland behövas lite extra mellanmål för att energin skall hållas på topp. Som tur så provade äventyrsscouterna under hösten igenom ett helt gäng mellansmålsvarianter. I tur idag är smoothies med olika smaker!

test2

Mehuiza 100% Smoothie

Utseende: Smoothien är väldigt vit! Trist förpackning.
Konsistens: Slät.
Smak: Mycket kokos, god! Tropisk smak.
Doft: Konstig doft.
Vitsord: 4/5

Jänö Smoothie. Porkkana, appelsiini, tyrni, kaura.

Utseende: Den ser slajmig ut.
Konsistens: Förvånansvärt rinnande!
Doft: Doftar mest äppel, inte så mycket havtorn.
Smak: HEMSKT!
Vitsord: 1/5

Smuutelo marja

Utseende: Blåbärigt, helt lila!
Doft: Luktar äckligt!
Konsistens: Mycket rinnig.
Smak: Den smakar surt och som svarvinbär. Det är massa frön i den!
Vitsord: 3/5 eller 0/5, beroende på vem vi frågar. Här kunde gruppen inte enas om ett gemensamt vitsord.

Marli Hedelmäinen

Utseende: GUL
Konsistens: Den är jättelös och rinning!
Doft: Fruktigt!
Smak: Mmmm mango, jättegott!
4,5/5

Innocent Super Smoothie, Tropical & Protein

Utseende: Den är färglös?
Konsistens: Toffeeaktig, mjuk, pulvrig. Lite märklig, tycker hela patrullen.
Smak: Som godis! Blandning av toffee och tropiska frukter, Smakar beskt!
Doft: Äppel, salt, doftar inte gott.
Vitsord: Delar läget: 0 eller 3,5/5.

 

PS: Ni minns väl att vi inte ännu idag har scouter. Söndagen den 14.1 kör vi igång som vanligt igen, vi ses då!

För ett par veckor sedan samlades Sjöscoutkåren Porkala på Bergåsa för en helg med mat i kubik. Det var nämligen dags för förläggningen Masterchef. Och visst var det mycket mat, i alla dess former. På programmet stod bland annat att rensa fisk, att koka soppa i soppkanon och att dekorera de vackraste muffinsen i hela Kyrkslätt.

En superrolig helg med andra ord! Här skall ni få njuta av ett litet bildregn, varsågoda. Bilderna är tagna av Jonathan Kuhlefelt.

 

masterchef1

Soppan förbereds. Det gäller att vara försiktig då man hanterar kniv, men det fixar våra scouter lätt!

masterchef2

Soppa på soppkanon tillreds här.

masterchef4

Också vargungarna tillredde sin egen lunch, här blir det knackkorvssoppa på trangia!

masterchef5

 

Fisk på flera sätt! Av dessa två fiskar blev det en massa läckerheter och både den panerade och rökta fisken smakade fantastiskt. Bra jobbat!

masterchef7

Det gäller att hålla tungan rätt i mun då den stora muffinsdekorationstävlingen är igång. Och muffinsen blev helt klart alldeles fantastiskt söta, både till utseendet och till smaken!

 

Tack till både scouter och ledare som gjorde Masterchef till en lyckad förläggning!

 

Några dagar kvar till höstens utan tvekan coolaste helg! Visst har du börjat packa redan? För att få tiden innan förläggningen att gå lite lite snabbare, så skall du får lite läsbart. Äventyrsscouterna gjorde nämligen produkttest under ett söndagsmöte och redde ut vilka mellanmålsstänger som är de godaste. Vilken är smarrigast och vilken liknar pepparkaksdeg??

 

test1

 

Mixed nuts Jannis                                                                                                                                                                                                                  

Utseende: klibbig, glansig, ser god ut, den ser fin ut!

Konsistens: klibbig, nästan som en handboll. ”Aj mina tänder, den är hård!”

Doft: Som salta nötter, doftar väldigt gott!

Smak: Passligt söt, lite för mycket nötter, smakar mycket honung. Bra mellanmål!

Vitsord: 3,5/5

 

School bar

Utseende: Ser äcklig ut! Det liknar bajs eller kanske pepparkaksdeg

Konsistens: För mjuk, pepparkaksdeg

Doft: Salt och jordgubbe, lite dadlar

Smak: För mycket blandade smaker

Vitsord: 1/5

 

Elovena mellanmålsstäng

Utseende: Ful förpackning!

Konsistens: Hård

Doft: Äckligt! Russin eller jordgubb

Smak: Obestämbar smak, svårt att säga vad det är. Jättegod!

Vitsord: 3,5/5

 

I´m berry, berry good

Konsistensen som pepparkasdeg!

Smak: russin

doft: dadlar, salt

2/5

 

Parrot

Utseende: Slajmig, ser ut att vara mycket mjuk

Konsistens: Mjuk

Smak: Salta nötter och honung, det gillar panelen

Doft: som salta nötter

4/5

 

Efter en stunds intensivt funderande, doftande och smakande kunde panelen till slut enas om att det var Parrot-stången som var den allra bästa. Ett tips för kommande mellanmål kanske?

Vi ses på Masterchef på lördag!!

För oss sjöscouter är seglingen en stor del av vårt program, och i vår kår tycks alla trivas jättebra med varandra. På grund av det här kan också vardagliga saker som vi gör bli oförglömliga. Förra några veckor sedan fick medlemmarna i patrullerna dela med sig av sina egna scoutminnen:  

"Jag kommer ihåg en gång när vi var tvungna att vakna klockan fem på morgonen för att undvika de största vågorna som skulle slå på dagen. Alla var väldigt trötta, men r mig var det spännande eftersom att jag hade förut seglat bara i ganska mild vind." - Joel 

"Vi städade båten och hittade massor med tomma Muumilimu-flaskor. Vi förde dem till flaskinsamlingen och fick sammanlagt 8 euro av dem." - Emil 

"För mig är det svårt att säga bara ett roligt minne eftersom att det finns så många bra minnen. Jag tror att det här grundar sig på den speciella stämningen mellan besättningen." - Daniela 

"Det allra roligaste är att sitta i hamnen på kvällen och umgås med sina kompisar." - Casimir 

"För mig är det spännande att komma till en ny hamn. Oftast är det en ny plats och det allra roligaste är att gå på en kvällspromenad med sina kompisar i den nya omgivningen. En ny plats, nya minen." -Alisa  

"Det var roligt när Oscar tappade sin armband i havet." - Anton 

 

För några veckor sedan var det loggbok som stod på schemat för vargungarna.

Loggboksmötet inleddes med funderingar om varför det egentligen är så viktigt med loggbok, när man skall fylla i och vilka saker man absolut inte får glömma. En av de viktiga sakerna vi kom fram till var att man skall komma ihåg att använda blyertspenna då man fyller i loggboken, för annars kan det gå som för Crisses loggbok; där har nämligen tuschpennan kladdat över hela sidan efter att boken blivit blöt.

Efter att vi tillsammans funderat på olika loggböcker och dess funktioner blev det så dags för vargungarna att själva öva sig i att skriva loggbok. Så här kan det till exempel se ut:

Söndag 16.7.2017
Skeppare: Marcus
Viceskeppare: Annika
Besättning: Linn, Stella, Oliver, Max, Henrik
Start från hamn: 16.00
Väder: Soligt och 18 grader.
Vind: 4-6 m/s NW
Motortid; 5 minuter
Framme i hamn: 17.7.2017 klockan 12.
Så här kan det också se ut i loggboken, kolla Stellas version:

14.6-20.8.2017 (men det blev till september- lång resa!

Resesegalts på Crisse: vi var 7 personer. Vi var: Annika (vice), Marcus (skeppare). Besättningen var: Linn, Stela, Oliver, Max och Henrik.
Vädret var fint men när vi kom till Stilla Havet så blev det blixt och dunder och det blev hål i ballongseglet och vi beställde en sömmerska så det är ok. Vi var i Stilla havet kl. 9.00.
Mer fakta om vädret: N-NW, sol och vind, emellanåt vågigt och regn. Motor (bensin); 30-50 km i timmen. Natten 1-5 km i timmen.

Nattvakter: Marcus (7-9), Annika (9-11), Stella (11-1), Henrik (1-3), Oliver (3-5), Max (5-7) . Alla vaknar klockan 7.
Tomt i skafferiet: skeppsskorpor, sylt och russin. Mysigt på kvällen, alltså med kortspel.

TACK Linn och Stella för era fina loggböcker - snart får vi öva oss på att skriva riktiga loggböcker då seglingssäsongen snart är här.