Scoutäventyr

Imorgon börjar skolorna och vardagen för de allra flesta scoutfamiljer och då kan det ibland behövas lite extra mellanmål för att energin skall hållas på topp. Som tur så provade äventyrsscouterna under hösten igenom ett helt gäng mellansmålsvarianter. I tur idag är smoothies med olika smaker!

test2

Mehuiza 100% Smoothie

Utseende: Smoothien är väldigt vit! Trist förpackning.
Konsistens: Slät.
Smak: Mycket kokos, god! Tropisk smak.
Doft: Konstig doft.
Vitsord: 4/5

Jänö Smoothie. Porkkana, appelsiini, tyrni, kaura.

Utseende: Den ser slajmig ut.
Konsistens: Förvånansvärt rinnande!
Doft: Doftar mest äppel, inte så mycket havtorn.
Smak: HEMSKT!
Vitsord: 1/5

Smuutelo marja

Utseende: Blåbärigt, helt lila!
Doft: Luktar äckligt!
Konsistens: Mycket rinnig.
Smak: Den smakar surt och som svarvinbär. Det är massa frön i den!
Vitsord: 3/5 eller 0/5, beroende på vem vi frågar. Här kunde gruppen inte enas om ett gemensamt vitsord.

Marli Hedelmäinen

Utseende: GUL
Konsistens: Den är jättelös och rinning!
Doft: Fruktigt!
Smak: Mmmm mango, jättegott!
4,5/5

Innocent Super Smoothie, Tropical & Protein

Utseende: Den är färglös?
Konsistens: Toffeeaktig, mjuk, pulvrig. Lite märklig, tycker hela patrullen.
Smak: Som godis! Blandning av toffee och tropiska frukter, Smakar beskt!
Doft: Äppel, salt, doftar inte gott.
Vitsord: Delar läget: 0 eller 3,5/5.

 

PS: Ni minns väl att vi inte ännu idag har scouter. Söndagen den 14.1 kör vi igång som vanligt igen, vi ses då!

För ett par veckor sedan samlades Sjöscoutkåren Porkala på Bergåsa för en helg med mat i kubik. Det var nämligen dags för förläggningen Masterchef. Och visst var det mycket mat, i alla dess former. På programmet stod bland annat att rensa fisk, att koka soppa i soppkanon och att dekorera de vackraste muffinsen i hela Kyrkslätt.

En superrolig helg med andra ord! Här skall ni få njuta av ett litet bildregn, varsågoda. Bilderna är tagna av Jonathan Kuhlefelt.

 

masterchef1

Soppan förbereds. Det gäller att vara försiktig då man hanterar kniv, men det fixar våra scouter lätt!

masterchef2

Soppa på soppkanon tillreds här.

masterchef4

Också vargungarna tillredde sin egen lunch, här blir det knackkorvssoppa på trangia!

masterchef5

 

Fisk på flera sätt! Av dessa två fiskar blev det en massa läckerheter och både den panerade och rökta fisken smakade fantastiskt. Bra jobbat!

masterchef7

Det gäller att hålla tungan rätt i mun då den stora muffinsdekorationstävlingen är igång. Och muffinsen blev helt klart alldeles fantastiskt söta, både till utseendet och till smaken!

 

Tack till både scouter och ledare som gjorde Masterchef till en lyckad förläggning!

 

Några dagar kvar till höstens utan tvekan coolaste helg! Visst har du börjat packa redan? För att få tiden innan förläggningen att gå lite lite snabbare, så skall du får lite läsbart. Äventyrsscouterna gjorde nämligen produkttest under ett söndagsmöte och redde ut vilka mellanmålsstänger som är de godaste. Vilken är smarrigast och vilken liknar pepparkaksdeg??

 

test1

 

Mixed nuts Jannis                                                                                                                                                                                                                  

Utseende: klibbig, glansig, ser god ut, den ser fin ut!

Konsistens: klibbig, nästan som en handboll. ”Aj mina tänder, den är hård!”

Doft: Som salta nötter, doftar väldigt gott!

Smak: Passligt söt, lite för mycket nötter, smakar mycket honung. Bra mellanmål!

Vitsord: 3,5/5

 

School bar

Utseende: Ser äcklig ut! Det liknar bajs eller kanske pepparkaksdeg

Konsistens: För mjuk, pepparkaksdeg

Doft: Salt och jordgubbe, lite dadlar

Smak: För mycket blandade smaker

Vitsord: 1/5

 

Elovena mellanmålsstäng

Utseende: Ful förpackning!

Konsistens: Hård

Doft: Äckligt! Russin eller jordgubb

Smak: Obestämbar smak, svårt att säga vad det är. Jättegod!

Vitsord: 3,5/5

 

I´m berry, berry good

Konsistensen som pepparkasdeg!

Smak: russin

doft: dadlar, salt

2/5

 

Parrot

Utseende: Slajmig, ser ut att vara mycket mjuk

Konsistens: Mjuk

Smak: Salta nötter och honung, det gillar panelen

Doft: som salta nötter

4/5

 

Efter en stunds intensivt funderande, doftande och smakande kunde panelen till slut enas om att det var Parrot-stången som var den allra bästa. Ett tips för kommande mellanmål kanske?

Vi ses på Masterchef på lördag!!

För oss sjöscouter är seglingen en stor del av vårt program, och i vår kår tycks alla trivas jättebra med varandra. På grund av det här kan också vardagliga saker som vi gör bli oförglömliga. Förra några veckor sedan fick medlemmarna i patrullerna dela med sig av sina egna scoutminnen:  

"Jag kommer ihåg en gång när vi var tvungna att vakna klockan fem på morgonen för att undvika de största vågorna som skulle slå på dagen. Alla var väldigt trötta, men r mig var det spännande eftersom att jag hade förut seglat bara i ganska mild vind." - Joel 

"Vi städade båten och hittade massor med tomma Muumilimu-flaskor. Vi förde dem till flaskinsamlingen och fick sammanlagt 8 euro av dem." - Emil 

"För mig är det svårt att säga bara ett roligt minne eftersom att det finns så många bra minnen. Jag tror att det här grundar sig på den speciella stämningen mellan besättningen." - Daniela 

"Det allra roligaste är att sitta i hamnen på kvällen och umgås med sina kompisar." - Casimir 

"För mig är det spännande att komma till en ny hamn. Oftast är det en ny plats och det allra roligaste är att gå på en kvällspromenad med sina kompisar i den nya omgivningen. En ny plats, nya minen." -Alisa  

"Det var roligt när Oscar tappade sin armband i havet." - Anton 

 

För några veckor sedan var det loggbok som stod på schemat för vargungarna.

Loggboksmötet inleddes med funderingar om varför det egentligen är så viktigt med loggbok, när man skall fylla i och vilka saker man absolut inte får glömma. En av de viktiga sakerna vi kom fram till var att man skall komma ihåg att använda blyertspenna då man fyller i loggboken, för annars kan det gå som för Crisses loggbok; där har nämligen tuschpennan kladdat över hela sidan efter att boken blivit blöt.

Efter att vi tillsammans funderat på olika loggböcker och dess funktioner blev det så dags för vargungarna att själva öva sig i att skriva loggbok. Så här kan det till exempel se ut:

Söndag 16.7.2017
Skeppare: Marcus
Viceskeppare: Annika
Besättning: Linn, Stella, Oliver, Max, Henrik
Start från hamn: 16.00
Väder: Soligt och 18 grader.
Vind: 4-6 m/s NW
Motortid; 5 minuter
Framme i hamn: 17.7.2017 klockan 12.




Så här kan det också se ut i loggboken, kolla Stellas version:

14.6-20.8.2017 (men det blev till september- lång resa!

Resesegalts på Crisse: vi var 7 personer. Vi var: Annika (vice), Marcus (skeppare). Besättningen var: Linn, Stela, Oliver, Max och Henrik.
Vädret var fint men när vi kom till Stilla Havet så blev det blixt och dunder och det blev hål i ballongseglet och vi beställde en sömmerska så det är ok. Vi var i Stilla havet kl. 9.00.
Mer fakta om vädret: N-NW, sol och vind, emellanåt vågigt och regn. Motor (bensin); 30-50 km i timmen. Natten 1-5 km i timmen.

Nattvakter: Marcus (7-9), Annika (9-11), Stella (11-1), Henrik (1-3), Oliver (3-5), Max (5-7) . Alla vaknar klockan 7.
Tomt i skafferiet: skeppsskorpor, sylt och russin. Mysigt på kvällen, alltså med kortspel.

TACK Linn och Stella för era fina loggböcker - snart får vi öva oss på att skriva riktiga loggböcker då seglingssäsongen snart är här.

Äventyrsscouterna fick alltså inleda vårens program med att planera eget köksprogram och en del av resultatet får ni nu ta del av här i bloggen. Eftersom vår mötestid endast är en timme hade äventyrsscouterna valt att tillreda en färggrann wok och läckra frasgodisar till efterrätt.
 

I köket tenderar ljudnivån att bli ganska hög men tack vare den noggranna planeringen vet alla sin uppgift och sköter den med bravur. Vips så är alla grönsaker skurna och hackade, kycklingen fräser i pannan och ingredienserna till frasgodisarna ihopblandade. En wok hinner patrullen lätt slänga ihop under en timme och sedan njuta av den tillsammans. Efterrätten skulle endast blandas ihop och sedan stå och stelna en stund i kylen, också ett ypperligt val för den rätt så korta kökstiden.


Äventyrsscouterna avslutade mötet med att avnjuta måltiden tillsammans och funderar samtidigt på vad de lärde sig av köksprogrammet. Här kommer deras bästa tips:


Jasper: Kolla att du har alla ingredienser och plocka fram allt du behöver så du vet vad du har.

Kasper: Tvätta händerna innan du börjar och kolla att du har rätt spisplatta på!

Freja: Rör om så det inte brinner i botten!

Carolina: Portionera ut efterrätten i former först lite i taget så att det blir passlig mängd i varje form.

Sam: Kom ihåg att krydda!

Alex: Allt är jättegott, testa recepten!


Sedan återstod bara disken och det går också fort då man är många!

Crista Åberg

Vårterminen kickades igång med intensiv planering för äventyrsscouternas del. Grejen var nämligen den, att temat för ett kommande söndagsmöte skulle vara matlagning och bakning - båda två på samma gång. För att hinna med dessa båda grejer under en timme använde vi gången före till att planera och fundera på hur man underlättar för sig själv i köket.



Allra först gällde det att bläddra bland recept och bestämma sig för vad som skulle tillagas. Efter en stunds brainstormande bestämdes tillsammans att hönswok samt frasgodis skulle bli lämpliga utmaningar i köket.

ÄVENTYRSSCOUTERNAS KÖKSTIPS FÖR SMIDIGARE MATLAGNING:

- Kom ihåg att tvätta händerna innan du gör något i köket!
- Fundera ut vad du vill laga. Dessa frågor kan vara bra att ställa sig själv: vad är du sugen på? Hur många skall äta? Hur länge tar matlagningen? Hur länge skall maten räcka?
- Kolla att du har alla ingredienser hemma innan du börjar, det kan bli en trist överraskning annars!
- Värm ugnen och plocka fram de redskap du behöver-

Njut av matlagningen!


VAD TILLAGAR DU ALLRA HELST?

Jasper: Bullar
Sam: Något bröd
Freja: Kladdkaka!
Lotte: Allt är kul!
Carolina: Hmm, vet inte.
Kasper: Allt annat än mockarutor och kladdis, det e så vanligt.
Med förläggningen i färskt minne så tänkte vi äldre scouter att vi skulle dela med oss av vår visdom. Så här har ni några tips om hur man förbereder sig för en förläggning. Dessa tips lönar det sig sedan att komma ihåg då det nästa gång är dags för läger eller förläggning. 


En gång då packningen var i skick. 


1. Packa själv! Det blir vanligtvis inte till något om ens mamma packar för en. Oftast slutar det med att man har tjugo par kläder och en överfull väska.
2. Ta med en mindre väska som du kan ha verktyg i, det behövs!
3. Ordentliga skor! Man kommer åtminstone som patrullscout att behöva gå långa sträckor, så det är skönt med ett ordentligt par skor.
4. Vattenflaska, den här delen glömmer många men den kommer nog till användning speciellt om det är soligt.
5. Choklad, choklad är det absolut enklaste sättet att muta ledarna och få extra poäng i patrullråddet.


Hoppas ni alla hade en bra och rolig förläggning!