Få har väl missat att vi på den senaste tiden fått en massa ganska tråkiga, nej alltså rent fruktansvärda nyheter om vad som händer med vår planet. Och att det inte är snart vi måste göra någonting. Vi måste göra mycket och nu. Det är inte heller en slump att vintern det här året var extremt kall, sommaren extremt varm och att vi dessutom hade den varmaste oktober någonsin i Finland. Klimatförändringen är ju ett faktum. Och nu räcker det liksom inte helt med att en gång i månaden komma ihåg att ta med en tygpåse till butiken i stället för att köpa engång plastpåsar. I det här inlägget kan du läsa om några tips för att göra din vardag med miljövänlig steg för steg. För visst vill du, precis som de flesta scouter vara med och hjälpa planeten och miljön. Vi njuter ju av att vistas här.

För det första plastbanta rejält. Med lite en liten extra tanke bakom vad du gör och konsumerar kan du få bort så mycket plast ur ditt hem och även undvika att använda engångsplast nästan helt. Börja någonstans, till exempel i butiken, bojkotta plastpåsar helt. Med tygpåsar och nätpåsar undviker du enkelt både de små frukt och grönsakspåsarna samt de stora påsarna du bär hem allting i. Det kostar inte mycket och du har dessutom snabbt sparat in de pengarna du brukade lägga på att köpa plastpåsar. Listan på fördelar kan göras lång men för att få med så många tips som möjligt i inlägget håller vi oss till miljöaspekten.  
En tygpåse och nätpåsar av bomull för frukter


Dags att plastbanta hemma. Börja i ett rum, till exempel badrummet där det finns enorma mängder för mycket engångsplast. Gå igenom och skriv upp en lista på alla plastprodukter du har här. Till en början kan du bara skriva upp det som har plastförpackning och inte de som har plast i själva produkten. Och varning, listan kommer att bli betydligt längre än du tror. Sedan sätter du dig ner med din lista och en dator eller telefon och börjar söka runt. Vilka produkter går att hitta utan plastförpackning, som lätta exempel finns här schampotvål i ställt för vanligt schampo, fast tvål i stället för flytande för kropp, händer, ansikte och så vidare. Om du inte hittar produkterna utan plastförpackning kan du söka på gör det själv + produkten eller DIY (do it yourself) + produkten. På det här sättet kommer du att upptäcka att de flesta produkterna är otroligt lätta att göra själv, och dessutom är de hemgjorda oftast betydligt bättre än de köpta. Visste du till exempel att det är hur lätt som helst att göra världens bästa hudkräm själv? Att med bara vanligt grönt te och lite vinäger har du ett fungerande ansiktsvatten? Eller att väldigt många produkter både i badrummet och köket kan bytas ut mot kokosolja? Genom att göra sina egna produkter sparar du både pengar och på miljön.

 DIY sminkborttagningspads av en gammal T-skjorta


Du behöver inte ta allt på en gång, ta en produkt i taget. Ett bra tips är att då du märker att en av dina produkter tar slut så gör du researchen för den produkten då och sedan i stället för att köpa en ny likadan produkt köper du ett plastfritt alternativ eller gör din egen. Du kan även kolla runt om det går att ta med sig mindre plast än normalt till scoutlägret. För risken finns ju alltid att du lämnar efter dig en liten plastbit och sprider mikroplaster i naturen som aldrig försvinner. Även om godiset håller sig bättre och godare i en plastpåse är det kanske värt att tänka om det faktiskt är helt omöjligt att använda en papperspåse trots allt. Ska du köpa nya matkärl till lägret? En mugg eller tallrik i metall håller lika bra som de i plast och så slipper vi lite plast som bit för bit vittras sönder till små partiklar som sprids i våra kroppar och naturen.


En annan stor grej som är lätt att påverka är maten vi äter. För sanningen är den att det lämnar ett mångdubbelt större klimatavtryck att äta en köttbaserad måltid jämfört med en växtbaserad. Det är fakta vi inte kan blunda för. Men inte heller här behöver alla bli veganer över en natt, eller ens sträva efter det, men det går att välja så mycket mer miljövänligt om man bara tänker lite. Det här ju dessutom som främst handlar om sådant vi köper i butiken. För där är det ganska enkelt att växtprotein skapar ett mindre klimatavtryck än köttbaserat. Men jagar en till exempel själv eller någon i ens närhet, eller om en har en egen gård och slaktar sina egna djur är det självklart att det köttet gör ett mindre klimatavtryck än sojan vi importerar från Sydamerika. Så ett ganska bra mått att tänka kring är att växtbaserat är bättre för miljön i de flesta fall, men att det är bra att även tänka på lokalproducerat. Därför kunde det även vara en tanke att föredra till exempel pulled havre, som vi producerar här i Norden framför till exempel soja. Och väljer en kött som är lokalproducerat är det ofta bättre än sådant vi importerar men inte heller så svartvitt. Men här handlar det även om att göra lite research och ta reda på bakgrundsfakta, det är ganska lätt att räkna ut ett klimatavtryck och jämföra. Internet är din vän även här!

 
Vegetarisk tortilliamiddag


Vill du ändå testa lite mera vegetarisk kost för ett mindre klimatavtryck, något som är både roligt och gör att du kan hitta nya favoriter i matväg är ett tips at testa en måltid åt gången. Och det lättaste att byta ut är antagligen allt halvfabrikat vi äter, som ändå inte smakar just någonting. Förutom det vi kryddar med. Att byta ut fiskpinnar mot en vegetarisk schnitzel du hittar i frysdisken är superenkelt, och minst lika gott som frysta fiskpinnar. De är ofta dessutom producerade i Norden eftersom vi är föregångare i vegetarisk kost, vilket minskar drastiskt på transporten jämfört med då fiskpinnar, som fiskas i Norge, transporteras oftast till Asien för att tillagas, sedan ytterligare till ett ställe för att förpackas och återvänder tre veckor senare tillbaka till Norden för att hamna på tallriken. Andra enkla saker att byta ut är till exempel olika former av köttfärs, där tacos och tortillias troligen är det enklaste. För sanningen är att köttet i dem smakar endast tacokrydda, så om du kryddar pulled havre eller sojakross med samma tacokrydda märks knappt någon skillnad. Och allting handlar egentligen om att krydda rätt, även köttet i en maletköttsås eller till och med köttbullar kan göras väldigt enkelt och gott med vegetariska substitut.

Det handlar om att testa sig fram, prova olika saker, lära sig hur man kryddar på bästa sätt och hitta fram till vad som faller en bäst i smaken. Kan ta lite tid och högst antagligen kommer man att komma över maträtter man absolut inte gillar, och det är också okej men det anser i alla fall inte jag gör att man kan döma allt inom samma kategori.

Det finns otroligt mycket vi kan göra i vardagen, och det mesta kräver endast lite extra tanke och eventuellt en slant eller minut extra. Allt görs som sagt inte på en gång, men bara för det ska vi väl inte börja genast och göra våra liv mer miljövänligt dag för dag? För jag som skriver det här inlägget kan i alla fall säga att den här fantastiska planeten vi bor på, skogarna vi får vandra i, haven vi får segla på och alla andra som också bor på planeten definitivt är värt lite extra tid och pengar av mig för att de ska överleva. Dessutom tror jag att det betalar sig tillbaka mångdubbelt om de bara överlever. Är miljön värd lite av din tid? Fundera då lite extra på hur du kan hjälpa den? Vill ni ha mera tips på hur man är miljövänligare i sin vardag finns det till exempel på Instagram en massa bra konton som lägger upp material och tips just om det här. En lär sig nya knep nästan dagligen, saker som en helt enkelt inte visste men som då en vet det är väldigt lätt att ändra.